BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută
Close this search box.

Solicită o programare

Abordarea multidisiciplinară a problemelor coloanei / durerilor de spate asociate

Ce sunt și de unde provin durerile de spate?

Afecțiunile musculo-scheletice sunt cauza cea mai frecventă a durerilor de spate si reprezintă cea mai frecventă problemă de sănătate legată de muncă în Europa și cel mai des întâlnit motiv de prezentare la medicul neurolog în Romania. Un sfert dintre lucrătorii din UE acuză dureri de spate în timp ce peste jumătate din populația lumii a experimentat măcar un episod serios de durere de spate în timpul vieții. Totuși, aproximativ 8-10% din populația lumii experimentează durerile de spate cronice, pe termen lung.

Datele din SUA ne arată că 85% dintre pacienți se tratează doar medicamentos, 50% dintre ei neavând însă nicio ameliorare datorită pastilelor. Pe scara durerii de la 1 la 10, peste 80% dintre pacienți experimentează o durere de peste 7 măcar o dată în viață, în timp ce 68% dintre pacienți nu au mers niciodată la un specialist pentru a identifica o cauză medicală a acestor dureri.

Durerea de spate este un simptom care poate apărea la oricine, la orice vârstă, indiferent de sex. Pe de altă parte, se poate vorbi de o serie de factori care favorizează instalarea acestei suferințe, aceștia fiind responsabili mai ales pentru durerile de spate și afectând în proporție covârșitoare calitatea vieții.

Durerile de spate se împart în dureri de gât (cervicale), dureri toracice, dureri de spate lombare sau sacrale  în funcție de segmentul din coloana vertebrală afectat.

Durerile de spate nu sunt, în sine, o afecțiune, ci un simptom, o formă de manifestare a altei boli. Dacă nu este identificată cauza acestora și nu este aplicat tratamentul potrivit, durerea de spate de cele mai multe ori reapare.

Spatele este intens solicitat pe parcursul zilei – facem răsuciri, suferim șocuri bruște sau avem o postură proastă atunci când stăm la birou. Oricare dintre numeroasele structuri interconectate și suprapuse ale coloanei vertebrale sunt capabile să se rănească și să producă generic numitele dureri de spate. Durerile de spate pot avea drept punct de pornire oricare dintre elementele anatomice care susțin coloana vertebrală :

  • Mușchii și ligamentele care susțin coloana vertebrală;
  • Nervii spinali care ies din canalul spinal și se răspândesc în întreg corpul, până la vârfurile degetelor de la mâini și de la picioare;
  • Articulațiile care conectează cele 24 de vertebre de-a lungul coloanei vertebrale;
  • Discurile intervertebrale care asigură absorbția șocurilor pentru oase;

Tipuri de durere de spate

După modul de manifestare, există două mari tipuri de dureri de spate: cele acute și cele cronice.

  • Durerea acută de spate – se manifestă instantaneu ca urmare, de cele mai multe ori, a unui traumatism precum căzăturile, mișcările exagerate sau ridicarea de obiecte grele.
  • Dacă durerea de spate pe care o resimți durează mai mult de trei luni, este recurentă și de intensitate ce își păstrează constanța și frecvența, atunci intră în categoria durerilor cronice.

În funcție de originea acestora, durerile de spate pot fi:

  • Dureri de origine musculară, provocată de poziția incorectă, torsiune sau efort;
  • Dureri de origine nervoasă, care are drept cauza o afecțiune care determină compresia unui nerv;
  • Dureri articulară, prin afectarea discurilor intervertebrale;
  • Dureri de spate de origine osoasă, cum este în cazul osteoporozei.

Cauza clară a durerii de spate poate fi greu de identificat. De obicei, ne este foarte dificil să facem distincția între leziunea unei structuri a coloanei vertebrale, față de o alta din apropiere. De exemplu, un disc rupt sau afectat de hernie se poate simți similar cu o articulație cu fațetă artritică, datorită apropierii lor. Așadar, există unele probleme structurale care pot declanșa apariția durerilor de spate. Printre acestea se numără:

  • ruptura unui disc intervertebral;
  • curbura anormală a coloanei vertebrale (scolioză, cifoză);
  • osteoporoza (fragilitatea osoasă).

Diagnosticul corect al durerilor de spate

Durerile de spate pot fi tratate și de către un medic generalist sau de către medicul de familie, atunci când vorbim de o durere de origine musculară, survenită după efectuarea unor manevre greșite. Atunci când durerea reaparare, își modifică intensitatea/caracterul sau iradiază pe o mână sau un picior , este recomandată consultarea unui medic neurolog.

Cum decurge o consultație neurologică a pacientului cu durere de spate?

Dacă este vorba de o evaluare inițială, medicul face o anamneză completă, alături de trecerea în revistă a istoricului medical și a detalierii simptomelor – când au apărut, cât de des și când apar etc. Ulterior, examenul fizic presupune testarea conform protocolului neurologic a reflexelor și a altor parametri pentru a stabili gradul de afectare al coloanei vertebrale, precum și identificarea unor posibile implicații a nervilor în zona afectată.

În funcție de consultul clinic, medicul poate recomanda un tratament medicamentos, fiziokinetoterapie în cadrul unui program de recuperare medicală sau chiar investigații imagistice avansate (cel mai adesea IRM/RMN – pentru vizualizarea posibilelor cauze secundare ale durerilor și a protruziilor discale  din zona afectată).

Echipa medicală implicată în managementul pacientului cu dureri de spate (numite și dorsalgii)

  • Medicul neurolog – este cel care pune diagnosticul și poate recomanda un tratament sau investigații suplimentare. În centrul nostru, efectuează consultații neurologie pentru dureri de spate dr. Bogdan Pană și dr. Ioana Dunca – inclusiv prin bilet de trimitere de la medicul de familie CAS/OPSNAJ.
  • Medicul de recuperare medicală – este cel care întocmește planul de recuperare – mai ales în cazurile în care pe lângă kinetoterapie se asociază și electroterapie, laserterapie și alte tehnologii de recuperare. În centrul nostru oferă consultații de recuperare medicală prof. dr. Sarah Adriana Nica.
  • Fiziokinetoterapeutul – este cel care preia indicațiile medicului de recuperare sau medicului neurolog pentru a duce la bun sfârșit planul de recuperare, cât mai personalizat și eficient posibil, urmărind evoluția pacientului ședință cu ședință. Poate aplica atât tehnici consacrate – fizioterapie, kinetoterapie, masaj terapeutic, cât și tehnici inovative – cum ar fi TMS – stimulare magnetică transcraniană – utilă mai ales în rezolvarea problemelor coloanei în acut. În centrul nostru, efectuează ședințe de fiziokinetoterapie Iuliana Zamfirache.  


 

  • Imagistul – imagistul intervine doar atunci când neurologul solicită o examinare avansată – RMN – rareori CT pentru a un diagnostic particular al problemelor coloanei vertebrale. Oferă o interpretare a imaginilor înregistrate la investigație și pune în context pentru neurolog cauza durerii. În centrul nostru efectuează examinări ale coloanei vertebrale întreaga echipă de imagistică. Examinările CT/RM pot fi realizate și cu decontare CAS/OPSNAJ, în limita fondurilor disponibile și prioritar pentru pacienții MONITOR.
  • Reumatologul/ medicul de medicină internă/ medic de familie – uneori, medicul neurolog apelează la alți specialiști, atunci când cauza nu este una strict neurologică. Cel mai adesea, reumatologul, endocrinologul (osteoporoză) și medicul de medicină internă pot ajuta la tratarea corespunzătoare a pacientului cu dureri de spate, mai ales atunci când acesta asociază și alte afecțiuni (renale, cardiace, gastro, respiratorii etc).
  • Neurochirugul – este cel mai adesea solicitat de către echipa noastră medicală atunci când în cadrul examinării imagistice se identifică deteriorări ale coloanei vertebrale ireversibile, ce necesită atenția și opinia unui neurochirurg, care poate oferi o opinie (prin telemedicină în cazul centrului nostru) în vederea efectuării sau nu a unei intervenții chirurgicale.

Indiferent de caz și gravitatea durerilor de spate, în Centrul Medical Emerald abordăm pacientul multidisciplinar, decizia fiind una de echipă atunci când patologia o impune și desigur, urmând preferințele pacientului și ale familiei acestuia. Adeseori, reușim să investigăm pacientul, să punem diagnosticul și să oferim soluția într-o singură vizită în centru, eficientizând atât timpul cât și costurile necesare pentru tratament.

Astfel, fie că treceți printr-o situație acută a durerilor de spate (nu vă puteți mișca spatele, gâtul, ridica din pat etc sau treceți prin dureri de o intensitate mare) sau vă știți cu o problemă cronică a spatelui, sau chiar aveți o intervenție chirurgicală în antecedente la nivelul coloanei vertebrale, la EMERALD puteți beneficia de întreaga gamă non-invazivă de diagnostic și tratament pentru rezolvarea acestor probleme, punându-se accentul pe o experiență a pacientului cât mai plăcută în vederea unei calități a vieții netulburată de aceste dureri.

Noutatea propusă de centrul nostru este Stimularea Magnetică (TMS) – cu rezultate remarcabile atât în acut cât și pe termen scurt, asociată masajului și ședințelor de kinetoterapie. Întrebați neurologul dvs. dacă această terapie vă poate ajuta.

Pachetele de diagnostic și tratament diferă de la caz la caz, în funcție de recomandările inițiale ale medicului neurolog. De cele mai multe ori, circuitul pacientului este unul mai lung pentru rezolvarea problemei, însă la Emerald oferim traseul cel mai scurt către diagnostic și tratament al durerilor de spate.

Detalii și programări la 0219814.