BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Cardio-RM de stres

Această investigație NU poate fi realizată fără o recomandare din partea unui medic cardiolog. Se recomandă trimiterea acesteia prin e-mail la adresa info@emeraldmed.ro înainte de efectuarea programării. Rezonanţa magnetică (RM) de stres este o metodă non-invazivă, non-iradiantă, nedureroasă de diagnostic a bolii cardiace ischemice.

Este indicată în cazul următoarelor patologii: Boală cardiacă ischemică, Infarct miocardic acut, Cardiopatie ischemică, Angină pectorală, Stenturi coronariene, Bypass aorto-coronarian.

Diferența EMERALD

Rezonanța magnetică cardiacă de stres (RM-cardiacă de stres) este o tehnică imagistică avansată, ce necesită multă experienţă din partea medicilor care o efectuează. Emerald este printre puținele centre medicale din România în care se efectuează examene cardio-IRM . În centrul Emerald, aceste examinări se realizează cu suportul unei echipe medicale mixte formate din 3 medici și un asistent (un medic cardiolog cu acreditare europeană în Marea Britanie în IRM cardiacă, un medic radiolog cu experiență de peste 15 ani în cardio-IRM și un operator IRM).

Investigația include o întrevedere cu echipa medicală  și o discuție pe baza celor peste 2000 de imagini preluate în timpul investigației, CD-ul cu imaginile oferit pe loc și rezultatul redactat multidisciplinar, oferit pe loc, sau în maxim 5 zile lucrătoare, în funcție de complexitatea cazului.

Când este indicată investigația CARDIO-RM de stres?

Îngustările arterelor coronare se pot manifesta cu durere în piept (angină pectorală). Totuşi, nu orice durere în piept este de cauză coronariană. Pentru a pune diagnosticul de boală coronariană, medicul dumneavoastră poate opta pentru efectuarea coronarografiei invazive, sau pentru una dintre investigaţiile non-invazive.

O astfel de investigaţie non-invazivă este de exemplu testul de efort EKG, care este foarte frecvent indicat, dar care are o acurateţe relativ scăzută pentru diagnosticul bolii coronariene ischemice. De aceea, în prezent, se utilizează o serie de metode imagistice capabile să diagnosticheze cu mai mare eficiență boala coronariană ischemică.

Aceste metode sunt: ecocardiografia de stres, scintigrafia miocardică de stres, tomografia arterelor coronariene sau rezonanţa magnetică (RM) cardiovasculară de stres. Fiecare dintre aceste teste are avantajele şi dezavantajele sale, iar medicul va indica una dintre aceste metode în funcţie de situaţia dvs. particulară.

RM de stres este o metodă modernă de diagnostic a ischemiei miocardice, utilizată foarte frecvent în ţările dezvoltate. Nu iradiază şi oferă imagini de calitate la toţi pacienţii, indiferent de conformaţia peretelui toracic. Studiile au arătat că acurateţea diagnostică a RM de stres este mai mare decat a scintigrafiei miocardice de stres şi desigur mult mai mare decât a testului de efort EKG.

Cum decurge RM cardiacă de stres?

Scanarea RM va dura aproximativ 60 de minute. În acest timp veţi sta întins confortabil în aparat, într-un „tunel“ nu foarte lung, deschis la ambele capete. Veți auzi zgomote periodice în timp ce achiziționăm imaginile inimii, așa că vă vom proteja auzul cu căști prin care puteți asculta radioul sau unul din albumele preferate. Vom rămâne în comunicare cu dvs. pe tot parcursul scanării.

Vom introduce două branule (mici tuburi din plastic) în venele brațelor. În timpul scanării vom injecta un agent de contrast. De obicei, pacienţii nu sesizează injectarea agentului de contrast. La un moment dat, vă vom anunţa că începem injectarea Adenozinei, care este un medicament care crește fluxul de sânge şi dilată arterele coronare. Acest lucru poate determina o scurtă senzație de căldură, respirație dificilă sau disconfort toracic. Toate aceste simptome, dacă apar, vor dispărea de obicei într-un minut sau două. Un medic vă va monitoriza în permanenţa activitatea inimii şi va comunica în permanenţă cu dumneavoastră pe perioada infuziei Adenozinei.

Riscuri și disconforturi

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este sigură și nu utilizează raze X sau radiații. Nu există riscuri cunoscute ale aceastei tehnici. Unii oameni pot suferi de claustrofobie (dificultatea de a se găsi în spații înguste). Personalul nostru va face tot posibilul pentru a vă face să vă simțiți confortabil în timpul scanării și vă va monitoriza printr-o cameră video și o legătură audio. Dacă nu vă putem face să vă simțiți confortabil în aparat, nu vom continua să scanăm și vom opri examenul.

Agentul de contrast pe care îl folosim este foarte sigur dar, ca și în cazul oricărei injecții, pot apărea reacții. Acestea includ o senzație de căldură la locul injectării, greață sau vărsături și erupții cutanate tranzitorii. Aceste efecte durează de obicei doar câteva minute. Persoanele cu antecedente de alergie sunt mai susceptibile de a suferi o reacție mai severă, dar acest lucru este rar (mai puțin de 1 din 3000 de cazuri). Departamentul este echipat pentru a face față reacțiilor alergice dacă acestea se întâmplă.

Adenozina, medicamentul pe care îl folosim pentru a crește fluxul de sânge către inimă, poate provoca erupții cutanate, dificultăți la respirație și disconfort toracic. Cu toate acestea, toate aceste simptome se diminuează de obicei în decurs de unul sau două minute sau chiar mai repede dacă medicamentul este oprit.

Mai multe detalii despre serviciile și tarifele Emerald aici. 

Pentru a face un tur virtual al zonei de imagistică din cadrul Centrului Medical Emerald și pentru a afla caracteristicile sistemului RM, click aici. 

VĂ RUGĂM SĂ NU BEŢI CEAI, CAFEA SAU COLA CU 24 DE ORE ÎNAINTE DE EXAMINARE