BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

IRM cardiovascular

Această investigație NU poate fi realizată fără o recomandare din partea unui medic cardiolog. Rezonanţa magnetică este o scanare nedureroasă și inofensivă, ce ne permite să privim în interiorul corpului fără utilizarea razelor X. Cu ajutorul unui magnet şi a undelor radio obţinem imagini detaliate, de foarte bună calitate cu privire la structura şi funcţia inimii dumneavoastră.

Este indicată în cazul următoarelor patologii: Boală cardiacă ischemică, Infarct miocardic acut, Cardiopatie ischemică, Angină pectorală, Stenturi coronariene, Bypass aorto-coronarian, Insuficiență cardiacă, Cardiomiopatie hipertrofică, Miocardită, Fibroză miocardică, Cardiomiopatie dilatativă, Displazie aritmogenă de ventricul drept, Bloc de ramură stângă, Extrasistole ventriculare, Aritmii ventriculare, Resincronizare cardiacă, CRT, Talasemie, Hemocromatoză, Amiloidoză, Boala Fabry, Regurgitare aortică, Insuficiență aortică.

Diferența EMERALD

Rezonanța magnetică cardiacă (RM-cardiacă) este o tehnică imagistică avansată, ce necesită multă experienţă din partea medicilor care o efectuează. Emerald este printre puținele centre medicale din România în care se efectuează examene cardio-IRM . În centrul Emerald, aceste examinări se realizează cu suportul unei echipe medicale mixte formate din 3 medici și un asistent (un medic cardiolog cu acreditare europeană în Marea Britanie în IRM cardiacă, un medic radiolog cu experiență de peste 15 ani în cardio-IRM și un operator IRM).

Investigația include o întrevedere cu echipa medicală  și o discuție pe baza celor peste 2000 de imagini preluate în timpul investigației, CD-ul cu imaginile oferit pe loc și rezultatul redactat multidisciplinar, oferit pe loc, sau în maxim 5 zile lucrătoare, în funcție de complexitatea cazului.

Când este indicată investigația

RM cardiovasculară oferă informaţii mai detaliate decat ecografia cardiacă cu privire la structura şi funcţia inimii.

Aceste informații permit medicilor să planifice tratamentul potrivit pentru dumneavoastră.

RM cardiovasculară este o tehnică imagistică avansată care necesită experienţă si pregătire îndelungată a medicilor care o practică. În ţările dezvoltate, imaginile de RM cardiovasculară sunt interpretate fie de un medic radiolog, fie de un medic cardiolog, fie de o echipă formată dintr-un radiolog şi un cardiolog.

În departamentul nostru, imaginile sunt interpretate de o echipă formată de un medic radiolog cu experienţă şi un cardiolog pregătit în RM cardiovasculară. Astfel, rezultatul investigaţiei dumneavoastră va beneficia de experienţa şi cunoştinţele ambilor specialişti.

 

Pentru a face un tur virtual al zonei de imagistică din cadrul Centrului Medical Emerald și pentru a afla caracteristicile sistemului RM, click aici. 

Mai multe detalii despre serviciile și tarifele Emerald aici. 

IMPORTANT

Vă rugăm să ne informați înainte de data examenului RM dacă:

  • aveți sau aţi avut vreodată un stimulator cardiac, defibrilator sau un dispozitiv de înregistrare de tipul REVEAL / loop recorder
  • ați avut vreodată intervenții chirurgicale la nivelul capului sau urechii, implicând utilizarea de cleme, clipuri sau coil-uri metalice
  • aveți implant în urechea internă
  • aveți sau ați avut în trecut fragmente de metal în ochi sau cap
  • aveţi stimulator neuro-muscular
  • cântăriți peste 100 kg
  • dacă credeți că sunteți gravidă sau alăptați

Înainte de examenul RM cardiovascular

  • Puteți mânca în mod normal
  • În cazul în care sunteţi programat pentru RM de stres, nu trebuie să consumaţi cafea, ceai sau cola cu 24 de ore înainte de examinare.
  • Nu întrerupeţi niciunul dintre medicamentele pe care le luaţi de obicei

Cum se va desfăşura vizita dumneavoastră în departamentul nostru?

Înainte de a efectua examenul RM, vom completa împeună cu dumneavoastră un formular, pentru a ne asigura că nu aveţi contraindicaţii pentru RM şi putem efectua examinarea in siguranţă.

Va trebui să îndepărtaţi toate bijuteriile care nu sunt din aur. Nu puteți să purtați ochelari, proteze metalice, ceasuri sau aparate auditive, astfel că veți fi rugat să le îndepărtați înainte de examen.

Ce implică scanarea?

  • În cele mai multe cazuri va fi nevoie sa inserăm o branulă (un ac de mici dimensiuni) într-unul din braţele dumneavoastră. Vom utiliza această branulă in timpul examinării pentru administrarea agentului de contrast. In cazul RM de stres este necesar să inserăm 2 branule, câte una în fiecare braţ. Există unele tipuri de examinări pentru care nu trebuie să injectăm substanţă de contrast;
  • Vă veţi întinde confortabil pe masa mobilă a scanerului şi vom aşeza un dispozitiv uşor pe piept, care are rolul de a culege imaginile de la inima dumneavoastră;
  • Dat fiind că examinarea RM este zgomotoasă, vă vom proteja auzul cu căşti la care puteţi asculta  muzica preferată şi de asemenea veţi auzi instrucţiunile noastre;
  • Vă vom introduce apoi uşor în scaner, care nu este foarte lung si este deschis la ambele capete;
  • Unele persoane pot fi claustrofobe (nu pot suporta spațiile înguste), dar personalul nostru are experienţă şi va face tot posibilul ca dumneavoastră să vă simţiţi confortabil. În caz că nu toleraţi sub nicio formă examinarea, vom întrerupe imediat scanarea;
  • Pe parcusul examinării vom comunica în permanenţă cu dumneavoastră prin intermediul căştilor. Vă vom cere sa vă ţineţi respiraţia de mai multe ori la rand pentru scurte intervale de timp;
  • De obicei, un examen RM cardiovascular durează între 60 şi 90 de minute. Este important să staţi cat mai mult nemişcat pe parcursul examinării.

Despre agentul de contrast

De cele mai multe ori este necesară injectarea unei substanţe de contrast în timpul examinării, pentru o mai bună vizualizare a inimii şi a vaselor de sânge. De obicei pacienţii nu sesizează cand injectăm agentul de contrast.

Substanţa de contrast este diferită de cea care se utilizează la tomografie sau angiografie/coronarografie invazivă şi nu conţine iod.

În clinica noastră se utilizează doar agenţi de contrast recomandaţi de Agentia Europeană a Medicamentului (compuşi macrociclici de Gadolinium).

Aceşti agenţi sunt foarte siguri dar, ca și în cazul oricărei injecții, pot apărea reacții. Acestea includ o senzație de căldură la locul injectării, greață sau vărsături și erupții cutanate tranzitorii. Aceste efecte durează de obicei doar câteva minute. Persoanele cu antecedente de alergie sunt mai susceptibile de a suferi o reacție mai severă, dar acest lucru este rar (mai puțin de 1 din 3000 de cazuri). Departamentul este echipat pentru a face față reacțiilor alergice dacă acestea se întâmplă.

Vă rugăm să ne contactați în prealabil dacă aveți întrebări cu privire la procedură.