BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

CENTRUL MEDICAL EMERALD, primul laborator de Cardio-RM din Sud-Estul Europei acreditat de ESC-EACVI

 

CENTRUL MEDICAL EMERALD a fost recent acreditat de către ESC-EACVI (Societatea Europeană de Cardiologie, prin Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară), fiind primul laborator de rezonanță magnetică cardiovasculară din România și singurul din sud-estul Europei care primește această recunoaștere. La nivel European, doar 13 alte centre au fost recunoscute, din 8 țări: Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Elveția, Olanda, Lituania și Egipt. Astfel, România, prin Centrul Medical Emerald, se alătură unei companii selecte de centre de excelență în cardiologie și imagistică cardiovasculară, precum Manchester University NHS Foundation Trust, University Hospital Zürich, Barts Heart Centre – CMR Unit sau Cardiovascular Institute Paris Sud Massy.

 

 

Această acreditare oferă Centrului Medical Emerald posibilitatea de a desfășura proiecte de cercetare și studii clinice, precum și desfășurarea unor stagii de pregătire în colaborare cu Societatea Europeană de Cardiologie. Astfel, tinerii cardiologi din România sau din străinătate pot beneficia de pregătire (stagii de fellowship) alături de echipa medicală Emerald la noi în țară.

Echipa de imagistică cardiovasculară prin rezonanță magnetică Emerald (CARDIO-RM) este o echipă medicală multidisciplinară, formată din medic cardiolog, radiolog și tehnician/asistent, alături de o echipă administrativă pentru preluarea și pregătirea corespunzătoare a cazurilor în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Echipa este formată din doctorul Răzvan Capșa – medic primar radiologie și imagistică medicală, cu experiență de peste 15 ani în imagistică cardiovasculară, doctorul Radu Nicolaescu – radiolog specializat în RM, având un interes special pentru bolile cardiace congenitale și doctorul Sebastian Onciul, cardiolog imagist pregătit în Marea Britanie în domeniul Cardio-RM, co-editor al Ghidului de Rezonanță Magnetică Cardiovasculară al Societății Europene de Cardiologie și al  Societății Europene de Imagistică Cardiovasculară (ESC/EACVI), cu acreditare nivel 3 în CARDIO-RM oferită de EACVI.

De la lansarea centrului, echipa Emerald a efectuat peste 1500 de investigații CARDIO-RM pentru pacienți din 30 de centre medicale din 14 orașe din țară, colaborând în rezolvarea acestor cazuri cu  peste 100 de medici cardiologi. Aproximativ 200 de investigații au fost realizate gratuit, beneficiarii fiind cazuri sociale în care investigația prin rezonanță magnetică a avut un rol crucial în stabilirea diagnosticului, modularea tratamentului și a prognosticului pacientului.

Centrul Medical Emerald se află în acest proces de certificare europeană de peste 8 luni de zile, existând o listă foarte strictă de criterii, de la echipamentele tehnice și software folosite, la acreditările echipei medicale, numărul de investigații realizate și chiar tipurile de secvențe utilizate, fiind obligatorii o înaltă calitate a examinărilor și acoperirea unei arii mari de patologii, incluzând patologii congenitale, cardiomiopatii, miocardită sau boală cardiacă ischemică.

Din octombrie, departamentul de imagistică cardiovasculară din Emerald lansează o nouă investigație – Angio-CT coronarian, prin instalarea unui aparat computer tomograf de ultimă generație, alături de o echipă de specialiști radiologi și cardiologi, completând astfel paleta de investigații de diagnostic pentru afecțiunile cardiovasculare.

Rezonanța magnetică cardiovasculară (Cardio-RM) este cea mai avansată metodă imagistică de evaluare a funcției inimii. La Emerald, investigația este realizată de o echipă format dintr-un medic radiolog cu experiență și un medic cardiolog specializat în RM cardiovasculară, în timpul acesteia fiind preluate peste 1500 de imagini de pe inimă, cu ajutorul unui aparat de ultimă generație, mai rapid, mai precis și mai silențios. Rezonanţa magnetică este o scanare nedureroasă și inofensivă, ce permite să privim în interiorul corpului fără utilizarea razelor X. Cu ajutorul unui magnet şi a undelor radio obţinem imagini detaliate, de foarte bună calitate cu privire la structura şi funcţia inimii.

Este indicată în cazul următoarelor patologii: Insuficiență cardiacă, Cardiomiopatie hipertrofică, Miocardită, Fibroză miocardică, Cardiomiopatie dilatativă, Displazie aritmogenă de ventricul drept, Bloc de ramură stângă, Extrasistole ventriculare, Aritmii ventriculare, Resincronizare cardiacă, CRT, Talasemie, Hemocromatoză, Amiloidoză, Boala Fabry, Regurgitare aortică, Insuficiență aortică. La Emerald se efectuează și rezonanță magnetică cardiacă de stres, o investigație nouă în Romania, dar foarte utilizată în celelalte țări europene, dedicată unor patologii speciale, cum ar fi: Boală cardiacă ischemică, Infarct miocardic acut, Cardiopatie ischemică, Angină pectorală, Stenturi coronariene, Bypass aorto-coronarian.

Află mai multe despre Centrul Medical Emerald și investigația CARDIO-RM aici.

Lista completă a centrelor CARDIO-RM acreditate EACVI aici (listă în curs de actualizare)

Mai multe detalii despre investigație la 0726/296118.