BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide

Cele mai frecvente afectiuni ale glandei tiroideEndocrinologia este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor hormonale. Cel mai frecvent motiv pentru o consultație endocrinologică sunt bolile .

Despre Glanda tiroidă

Glanda tiroidă este cea mai mare glandaă endocrină din corpul uman. Ea produce 2 hormoni:T4 și T3, care au efecte variate și importante asupra tuturor sistemelor organismului: metabolism, sistemul cardio-vascular, sistemul nervos central, sistemul digestiv, respirator etc. În România, conform datelor statistice de la Institutul Național de Sănătate Publică, incidența(cazuri noi) bolilor de tiroidă s-a triplat între 2010 și 2016. Această creștere a incidenței poate fi explicată și de îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile medicale de specialitate dar și a testelor diagnostice.

Hipotiroidismul

  • Reprezintă o producție insuficientă de hormoni tiroidieni. Cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este deficitul de iod care este întâlnit în anumite zone din România cum ar fi cele subcarpatice și Moldova. În zonele cu un aport de iod suficient, cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului este tiroidita cronică autoimună Hashimoto ale cărei cauze insuficient cunoscute implică factori genetici și de mediu. Aproximativ 1% dintre cazurile de hipotiroidism sunt reprezentate de un adenom de glandă hipofiză și în acest caz hipotiroidismul este secundar.
  • Simptomele deficitului de hormoni tiroidieni includ: piele uscată, schimbări ale vocii, oboseală excesivă, creștere în greutate,tulburări ale somnului, crampe musculare, constipație, intoleranță la frig, tulburări de ciclu menstrual, depresie, psihoză, pierderi de memorie, dar și scăderea nivelului sodiului, insuficiență cardiacă, scăderea frecvenței cardiace, modificări EKG, lichid în jurul inimii și în cavitatea abdominală.
  • Testul de screening pentru hipotiroidism și bolile glandei tiroide în general este TSH. Fără tratament, hipotiroidismul duce la insuficiență cardiacă și respiratorie, comă și deces.

Hipertiroidismul

  • Este caracterizat printr-un exces de hormoni tiroidieni. Tireotoxicoza este termenul folosit pentru o acțiune excesivă a hormonilor tiroidieni indiferent de cauza. Prevalența(numărul total de cazuri) hipertiroidismului este variabilă în populația generală, fiind raportată între 0.6% și 16%.
  • Cele mai frecvente cauze de hipertiroidism sunt boala Graves-Basedow, adenomul toxic(un nodul care produce cantități excesive de hormoni tiroidieni) sau gușă toxică multinodulară această din urmă fiind mai frecventă la pacienții mai în vârstă și în zonele cu deficit de iod. Hipertiroidismul poate fi și iatrogen, cauzat de doze excesive de Levotiroxina, care se folosește pentru tratamentul hipotiroidismului. Simptomele sunt multiple: astenie, transpirații excesive, scădere în greutate, insomnie, intoleranță la cald,  agitație, anxietate, psihoză, palpitații, dificultate la respirație, accelerarea tranzitului intestinal, tulburări de ciclu menstrual.
  • Hipertiroidismul poată fi cauza sau un factor agravant pentru unele tulburări de ritm cardiac dintre care cea mai importantă este fibrilatia atrială. Dacă nu este tratat corespunzător, hipertiroidismul poate duce la insuficientă cardiacă și tulburări de ritm cardiac, ambele putând fi fatale.
  • Diagnosticul și tratamentul corect sunt esențiale pentru scăderea riscului de apariție și agravare a bolii cardiace.

Atât hipotiroidismul cât și hipertiroidismul pot avea efecte devastatoare asupra sănătății femeii gravide dar și a fătului. Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru dezvoltarea normală a creierului atât în viață intră-uterină cât și după naștere. Hipotiroidismul neonatal netratat duce la scăderea coeficientului de inteligență și este cauza cretinismului congenital. De aceea nou-născuții sunt supuși unui screening de boală tiroidă în primele zile după naștere.

Nodulii tiroidieni

  • Reprezintă o problemă medicală frecventă. Prevalența (numărul total de cazuri) este de aproximativ 10%,dar procente de până la 68% sunt raportate în literatura de specialitate.
  • Nodulii tiroidieni, că și majoritatea afecțiunilor tiroidei, sunt mai frecvenți la femei și persoanele în vârstă. Majoritatea nodulilor, 80-85%, sunt benigni; restul sunt maligni.
  • Există mai multe tipuri de cancer de tiroidă cel mai frecvent fiind tipul papilar.
  • Nodulii de tiroidă pot fi depistați la examenul clinic dar mai obișnuit sunt diagnosticați cu ajutorul ecografiei de tiroidă. Nu toți nodulii necesită puncție-biopsie. Diagnosticul de benignitate sau malignitate se pune pe baza biopsiei. Există 2 factori de risc cunoscuți pentru cancerul de tiroidă: istoricul familial pozitiv și expunerea la radiații ionizante în special în copilărie.

Referințe:

  1. Williams Textbook of Endocrinology 13th Edition, 2016
  2. American thyroid association guidelines for hypothyroidism,2014
  3. ATA guidelines for hyperthyroidism, 2016
  4. ATA guidelines for adult patients with thyroid nodules and differentiated thyroid cancer, 2016

Articol realizat de dr. Cristina Bloț, medic specialist endocrinologie