BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Noutăți privind tratamentul migrenei vestibulare

Migrena vestibulară este o patologie frecventă, dar subdiagnosticată, fiind principala cauză de vertij episodic atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Aceasta apare la 1% din populație și este motivul a 9% dintre prezentările în clinici de specialitate a pacienților care acuză vertij.

Articol realizat de dr. Bogdan Pană

Pentru a fi diagnosticat cu această boală pacientul trebuie să aibă un istoric de migrenă, la care să se adauge unul dintre următorele: vertij obiectiv (o senzaţie falsă de mişcare a mediul înconjurător care se învârteşte sau pluteşte), vertij subiectiv (o senzaţie falsă de mişcare a propriului corp), vertij indus de mişcarea capului sau amețeala indusă de mișcarea capului, insoțită de greață. Nu este obligatoriu ca durerea de cap să însoțească de fiecare dată aceste simptome.

Din păcate nu există un tratament țintit pentru migrena vestibulară. De obicei este tratată simptomatic cu medicamente care ameliorează starea de greață și vertij. Există studii care arată eficiența triptanilor (clasă de medicamente dedicate tratării migrenei), chiar în cazul episoadelor de migrenă vestibulară fără durere de cap, însă acestea pot avea efecte adverse severe, fiind contraindicate pacienților cu patologii cardiovasculare.

Un nou studiu publicat recent în Journal of Neurological Sciences, arată eficiența stimulării externe a nervului trigemen cu Cefaly chiar și în cazul migrenei vestibulare. Dispozitivul era deja aprobat FDA încă din 2014 pentru prevenție și din 2017 pentru tratamentul în acut, atât în ceea ce privește migrena cu aură, cât și cea fără aură.

 

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de un an și a urmărit 19 pacienți. Toți pacienții au raportat ameliorarea vertijului, în medie cu 61,3%. Paisprezece dintre pacienți au acuzat și cefalee (durere de cap) în timpul vertijului, iar aceasta a fost ameliorată în medie cu 77.2%. Niciunul dintre pacienți nu a raportat efecte adverse în timpul sau după folosirea 20 de minute a dispozitivului.

Prin urmare, această terapie poate fi utilizată și în cazul pacienților care suferă de migrena vestibulară, în special în cazul celor la care medicația nu funcționează, care nu suportă efectele adverse sau care au contraindicație pentru anumite medicamente.

Află mai multe despre terapia cu dispozitivul Cefaly Dual – prin pachetele Head’s UP – aici, sau programează-te la un consult la medicii noștri neurologi, aici.