BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Stimulare magnetică transcraniană (TMS) – o nouă terapie Emerald

Centrul Medical Emerald lansează o nouă terapie inovativă, dedicată pacienților cu afecțiuni neuropsihice!

 

Ce este TMS?

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o formă neinvazivă de stimulare a creierului în care se utilizează un câmp magnetic în schimbare pentru a provoca curent electric într-o anumită zonă a creierului prin inducție electromagnetică. Un generator de impulsuri electrice sau stimulator este conectat la o bobină magnetică, care, la rândul său, este plasata deasupra scalpului. Stimulatorul generează un curent electric în schimbare în interiorul bobinei care induce un câmp magnetic; acest câmp provoacă apoi o a doua inductanță a sarcinii electrice inversate în creierul însuși.

Stimularea magnetică se poate aplica atât central, pe cap, cât și periferic, transcutan, având ca rol modularea excitabilității și a modului de transmitere a impulsurilor nervoase de la nivelul nervilor periferici.

TMS este o procedură sigură, cu peste trei decenii de cercetare clinică și științifică intensă în spatele ei. FDA  a aprobat TMS ca un tratament sigur și eficient pentru depresie în 2008.

 

Echipa TMS – Emerald

Dr. Bogdan Pană – Medic specialist neurologie. Specializare în cefalee și tratamente inovative ale migrenelor

Dr. Iuga Gina – Medic specialist psihiatrie. Competențe:  depresie rezistentă la tratament,  tulburări neurodegenerative și neurocognitive, dependențe și tulburări psihotice.

Prof. Dr. Sarah Nica Adriana – medic primar Medicină Fizică, Balneoclimatologie și Recuperare Medicală, Medic specialist Medicină Sportivă; Doctor în științe medicale, conducător lucrări doctorat UMF București. Deține diploma de Board European în Recuperare și Medicină Fizică.

Iuliana Zamfirache – fiziokinetoterapeut.  Experiență de peste 15 ani în efectuarea tratamentelor de electroterapie, conceperea și monitorizarea programelor de kinetoterapie, gimnastică de întreținere, tratamente medicale de postură și estetică corporală, reabilitare și recuperare neuromotorie și terapie prin stimularea magnetică trancraniană.

 

Cine poate beneficia de această terapie?

TMS este utilizată în tratamentul următoarelor afecțiuni neurologice și psihiatrice:

Program TMS neurologic:

  • Recuperare AVC – scădere forță musculară, tulburări de vorbire, spasticitate. Prin terapia aplicată este activată întreaga cale creier-maduvă-nervi perferici-mușchi în vederea eficientizării procesului de recuperare.
  • Dureri de spate și neuropatii (cu sau fără radiculopatie)
  • Dureri de cap

Program TMS psihiatric:

  • Depresie, anxietate și atacuri de panică – amelioarea semnificativă a simptomelor, pana la remiterea completă a acestora, cu reducerea gradată a tratamentului farmacologic specific.

Cum funcționează TMS

Bobina de tratament creează un puls magnetic focalizat care este utilizat pentru a viza zona relevantă a creierului pentru afecțiunea tratată. Pe măsură ce câmpurile magnetice pulsează, se produc curenți electrici mici. Acești curenți electrici excită sau inhibă activitatea în diferite regiuni ale creierului. Acest lucru reactivează căile neuronale, iar efectul cumulativ duce la schimbări în modul în care funcționează creierul.

TMS are la bază stimularea electrică a neuronilor cerebrali din anumite regiuni ale cortexului. Cu ajutorul unui dispozitiv care se plasează lângă capul pacientului se crează un câmp magnetic care induce pulsuri scurte de electricitate ce vor stimula neuronii cerebrali. Câmpul magnetic creat este similar cu cel al unui aparat RMN (rezonanță magnetică nucleară).

Câmpurile electromagnetice generate permit depolarizarea și hiperpolarizarea neuronală, izolată, servind la studierea și modificarea  funcționalității și interconexiunilor neuronale. Totodată, poate modula excitabilitatea corticală scăzând-o sau crescând-o în funcție de parametrii de stimulare.

Beneficiile terapiei TMS

Studiile efectuate pe clasele de medicamente împotriva depresiei, bazate de inhibitori de receptare a serotoninei au arătat că acestea au efecte în 27,5% din cazuri. În cazul depresiei rezistente la tratament, până la introducerea celui de-al 4-lea medicament andidepresiv, rata de succces scade în studii până la mai puțin de 7%.

În studiile*** efectuate în ultimii 20 de ani asupra terapiei prin stimulare magnetică transcraniană, ratele de succes în reducerea simptomatologiei depresiei variază între 40 și 68%, rate care sunt cu mult mai mari față de terapiile medicamentoase. Mai mult, în centre specializate din Statele Unite dedicate terapiei TMS, s-au obținut rezultate de 92,5% pacienți responsivi la tratament, ce au urmat compliant măcar 20 de ședințe de terapie.

Un alt avantaj al terapiei TMS este dat de o persisență mai lungă a efectelor după încetarea tratamentului, în contrast cu terapia medicamentoasă, unde riscul de recădere este foarte mare. Studiile internațională arată că pentru 90% dintre cei la care au urmat o sesiune completă de terapie TMS, efectele au durat minim 12 luni.

Cum se simte tratamentul TMS

Se simte ca senzație de atingere pe scalp, dar majoritatea oamenilor se obișnuiesc rapid. Medicul nu va crește puterea de tratament până când pacientul nu este confortabil cu sentimentul de impulsuri magnetice.

Cât durează o sesiune TMS

Prima sesiune va avea durata de 40-60 minute, care va include timp pentru introducerea în TMS și pentru ca toate măsurătorile să fie efectuate de către medicul care utilizeaza. Fiecare sesiune după aceasta va avea o durată de 3 – 20 de minute, în funcție de programul individualizat stabilit de echipa multidisciplinară.

Cât durează un tratament TMS

Numărul de ședințe necesare va fi prescris în urma unei evaluări cu medicul, luând în considerare starea pacientului. În funcție de patologia pacientului, pot fi necesare între 10 și 30 de sedinte în total, cu efecte încă de la prima utilizare.

Cine nu ar trebui să ia în considerare TMS

Terapia TMS este un tratament foarte bine tolerat și există foarte puține limitări cu privire la cine îl poate primi. Nu pot beneficia de TMS pacieții care au:

  • Epilepsie – istoric personal sau familial
  • Implanturi electrice: pacemaker cardiac, pompe de medicație, stimulator
  • Implanturi cohleare pentru auz
  • Obiecte metalice intracraniene
  • Sarcină.
  • Traumatisme craniene cu pierderea stării de conștiență
  • Operații pe creier, leziuni cerebrale traumatice.

Detalii și programări la 0726296108.

Tarife proceduri aici.

***Lefaucheur JP, Aleman A, Baeken C, Benninger DH, Brunelin J, Di Lazzaro V, Filipović SR, Grefkes C, Hasan A, Hummel FC, Jääskeläinen SK, Langguth B, Leocani L, Londero A, Nardone R, Nguyen JP, Nyffeler T, Oliveira-Maia AJ, Oliviero A, Padberg F, Palm U, Paulus W, Poulet E, Quartarone A, Rachid F, Rektorová I, Rossi S, Sahlsten H, Schecklmann M, Szekely D, Ziemann U. Evidence-based guidelines on the therapeutic use of repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS): An update (2014-2018). Clin Neurophysiol. 2020 Feb;131(2):474-528. doi: 10.1016/j.clinph.2019.11.002. Epub 2020 Jan 1. Erratum in: Clin Neurophysiol. 2020 May;131(5):1168-1169. PMID: 31901449.