BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Hipertensiunea arterială. Cauze, simptome, diagnostic și tratament

Hipertensiunea arterială. Cauze, simptome, diagnostic și tratament

Hipertensiunea arterială (sau “boala tăcută”), se strecoară neobservată în viețile multora, lăsând în urmă complicații potențial fatale. Această afecțiune este deseori neglijată sau minimizată de mulți pacienți, întrucât semnele și simptomele pot fi discrete sau chiar absente până când situația devine gravă.

Tensiunea arterială măsoară presiunea în arterele noastre și este alcătuită din două părți: componenta sistolică, care reflectă presiunea atunci când inima se contractă și este reprezentată de prima sau cea mai mare cifră și componenta diastolică, corespunzătoare momentului de relaxare a inimii, fiind a doua valoare, care este mai mică decât cea sistolică.

Ce este hipertensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială (tensiune mare) este o problemă medicală ce descrie o forță crescută a fluxului sanguin care lovește pereții arterelor. Când acest fenomen se întâmplă constant, arterele pot fi deteriorate, crescând riscul apariției unor boli grave.

Inima pompează sângele, care transportă oxigen și substanțe nutritive către toate celulele corpului. Sângele este propulsat prin artere. Arterele sunt elastice și se dilată sau contractă pentru a menține tensiunea arterială în limite normale. Hipertensiunea apare în contextul în care arterele pierd din elasticitatea lor sau devin rigide și îngroșate. Acest lucru poate fi cauzat de depunerea de plăci de aterom (grăsime), inflamație sau alte afecțiuni ale vaselor de sânge. Atunci când arterele nu se mai pot dilata sau contracta eficient, rezistența la fluxul sanguin crește, determinând inima să pompeze sângele cu o forță mai mare. Acest efort suplimentar al inimii pentru a menține fluxul sanguin necesar crește presiunea în artere, ducând astfel la hipertensiune arterială.

Tipuri de hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială (HTA) nu este o singură afecțiune cu o singură cauză. Este, de fapt, un spectru de tulburări care pot avea origini și manifestări diferite. Pentru alegerea unei abordări terapeutice adecvate, în funcție de particularitățile fiecărui pacient, este necesară determinarea cauzei tensiunii mărite. 

HTA esențială (HTAE)

Este forma cea mai comună de hipertensiune arterială, reprezentând aproximativ 90-95% din toate cazurile. Deși cauza exactă a HTAE nu este clară încă, există factori care ar putea contribui la dezvoltarea ei precum predispoziția genetică, factorii de mediu (consumul de sare și alcool), obezitatea, stresul și lipsa activității fizice. De asemenea, vârsta și anumite afecțiuni precumrezistența la insulină, pot crește riscul de a dezvolta HTAE.

HTA secundară

Hipertensiunea arterială secundară este rezultatul direct al unei alte afecțiuni medicale sau al unui medicament. Câteva dintre cele mai comune cauze includ afecțiunile rinichilor, tulburări hormonale (hiperaldosteronismul), afecțiunile tiroidiene și utilizarea anumitor medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene, contraceptive orale) sau droguri (cocaină).

HTA refractară

Hipertensiunea arterială care nu răspunde adecvat la tratament, chiar și atunci când pacientul este sub tratament cu trei sau mai multe medicamente antihipertensive de diferite clase, inclusiv un diuretic. Acest tip de HTA poate fi un semn al unei afecțiuni subiacente nediagnosticate sau poate indica faptul că pacientul nu urmează tratamentul corect (sau nu îl urmează deloc).

HTA malignă

Este o formă acută și severă de hipertensiune arterială care evoluează rapid și poate duce la leziuni ale organelor vitale, cum ar fi inima, rinichii și creierul. HTA malignă este o urgență medicală care necesită tratament imediat pentru a preveni complicații fatale.

O altă formă întâlnită frecvent de medici în timpul consultațiilor de cardiologie este hipertensiunea de halat alb. Este o formă de hipertensiune unde pacienții prezintă valori ridicate ale tensiunii arteriale atunci când sunt măsurate într-un cadru medical, dar nu acasă sau în alte situații. Aceasta poate fi cauzată de anxietatea pacientului în prezența medicilor.

Grade de hipertensiune arterială

Tensiunea arterială este un indicator principal al sănătății cardiovasculare. Măsurarea valorilor tensiunii arteriale pot oferi informații despre riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral și alte complicații asociate. 

Categorie

Tensiune Sistolică (mmHg)

Tensiune Diastolică (mmHg)

Optimă

Mai mică de 120

Mai mică de 80

Normală

120-129

80-84

Normală înaltă

130-139

85-89

Hipertensiune Gradul 1

140-159

90-99

Hipertensiune Gradul 2

160-179

100-109

Hipertensiune Gradul 3

180 sau mai mare

110 sau mai mare

Hipertensiune Sistolică Izolată

140 sau mai mare

Mai mică de 90

De ce apare hipertensiunea arterială? Cauzele tensiunii mărite

Tensiunea mărită apare din cauza unei combinații de factori genetici, de mediu și legați de stilul de viață și obiceiuri. Deși cauza exactă poate varia de la pacient la pacient, există anumiți factori comuni ce contribuie la apariția hipertensiunii arteriale.

Factorii genetici

Predispoziția genetică joacă un rol principal în dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Dacă părinții sau rudele de gradul întâi au avut hipertensiune, riscul ca o persoană să dezvolte această afecțiune este mai mare.

Vârsta

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, arterele pot deveni mai rigide și mai înguste, crescând riscul de hipertensiune. Mai mult, capacitatea corpului de a echilibra fluidele și sarea se poate deteriora, contribuind la creșterea presiunii arteriale.

Stilul de viață

Fumatul, consumul excesiv de alcool și lipsa de exerciții fizice pot contribui semnificativ la creșterea riscului de hipertensiune arterială. Nicotina din țigări poate constrânge arterele și accelera ritmul cardiac.

Dieta bogată în sare

Consumul excesiv de sare poate face ca organismul să rețină mai multă apă, ceea ce poate crește volumul sângelui și, implicit, presiunea arterială.

Consumul de alcool

Consumul excesiv și regulat de alcool poate crește riscul de hipertensiune. Alcoolul poate afecta modul în care rinichii echilibrează fluidele și electroliții, crescând presiunea arterială.

Lipsa de activitate fizică

Un stil de viață sedentar poate contribui la creșterea în greutate, care este un factor major de risc pentru hipertensiune. Exercițiile fizice ajută, de asemenea, la menținerea sănătății inimii și arterelor.

Obezitatea

Excesul de greutate poate pune o presiune suplimentară asupra inimii și asupra sistemului cardiovascular. De asemenea, obezitatea poate duce la alte afecțiuni (cum ar fi apneea în somn) care pot agrava hipertensiunea arterială.

Stresul

Chiar dacă stresul în sine nu este o cauză directă a hipertensiunii pe termen lung, reacțiile la stres, cum ar fi consumul de alimente nesănătoase, fumatul sau consumul de alcool, pot contribui la creșterea tensiunii arteriale.

Factori de risc ai tensiunii mărite

Hipertensiunea arterială este influențată de o serie de factori care, fie împreună, fie separat, pot crește riscul apariției tensiunii mărite. 

 • Istoric familial
 • Vârsta
 • Obezitatea
 • Fumatul
 • Consumul excesiv de sare
 • Consumul excesiv și regulat de alcool
 • Rasa (persoanele cu pielea înschisă la culoare sunt mai predispuse la hipertensiune)

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale (HTA)?

Hipertensiunea arterială este adesea numită “boala tăcută” deoarece majoritatea persoanelor care suferă de această afecțiune nu prezintă simptome specifice sau evidente. Deși poate rămâne asimptomatică pentru mult timp, există potențiale semne și simptome pentru a identifica și trata tensiunea mărită înainte de a provoca complicații grave.

 • Dureri de cap – în special în regiunea occipitală (zona din spatele capului)
 • Oboseală – chiar dacă pacientul a avut un somn adecvat sau nu a desfășurat activități fizice intense
 • Dificultăți de respirație (în special după un efort fizic)
 • Iritabilitate – deși poate fi cauzată de multe alte afecțiuni sau situații personale, uneori poate fi legată de hipertensiune, mai ales dacă este însoțită de alte simptome ale HTA
 • Alte simptome posibile – vedere încețoșată, sângerări nazale frecvente sau zgomote în urechi (tinitus)

Mulți oameni cu hipertensiune arterială nu știu că suferă de această afecțiune. Acesta este unul dintre motivele pentru care controalele medicale periodice sunt foarte importante. Măsurarea tensiunii arteriale ar trebui să facă parte din rutina medicală obișnuită.

Diagnosticul hipertensiunii arteriale

Diagnosticarea hipertensiunii arteriale se face în cadrul unei consultații cardiologice pentru a determina starea sănătății vasculare și pentru a preveni complicațiile posibile. Văzută ca o potențială amenințare, hipertensiunea arterială trebuie abordată cu atenție și seriozitate.

Consult cardiologic și analize

Măsurarea regulată a tensiunii arteriale este primul și cel mai important pas în diagnosticul hipertensiunii arteriale. Aceasta se realizează cu ajutorul unui sfigmomanometru, instrument folosit pentru a măsura presiunea arterială. Măsurătorile se efectuează în mai multe vizite medicale pentru a confirma o diagnoză persistentă de hipertensiune arterială.

Analizele de sânge pot oferi indicii despre starea generală de sănătate a pacientului și despre eventualele cauze secundare ale hipertensiunii și pot include analize pentru colesterol, potasiu, sodiu, funcția renală și nivelul zahărului din sânge, deoarece toate acestea pot influența tensiunea arterială.

Testarea urinei poate ajuta la identificarea problemelor renale sau la detectarea urmelor de sânge sau proteine, semne care pot indica o afecțiune renală asociată cu hipertensiunea.

Electrocardiogramă (EKG)

Acest test măsoară activitatea electrică a inimii. EKG-ul poate ajuta la identificarea problemelor cardiace cauzate sau agravate de hipertensiune, cum ar fi hipertrofia ventriculară stângă (mărirea și îngroșarea părții stângi a inimii).

Holter EKG

Acest test implică purtarea unui aparat de monitorizare timp de 24 de ore pentru a înregistra tensiunea arterială la diferite intervale. Este util pentru a confirma hipertensiunea, în special în cazurile în care tensiunea pare a fi crescută doar în mediul clinic (hipertensiunea “de halat alb”).

Ecocardiografie (ecografie de cord)

Este o ecografie a inimii care poate arăta dimensiunea, forma și structura inimii, ajutând la identificarea oricăror afecțiuni asociate sau cauzate de hipertensiune.

Tratamentul hipertensiunii arteriale (HTA)

Abordarea terapeutică a tensiunii mărite presupune un plan de tratament personalizat, bazat pe caracteristicile fiecărui pacient.

Înainte de stabilirea unui tratament, medicul cardiolog va face o evaluare completă a pacientului, luând în considerare factori precum vârsta, severitatea hipertensiunii, eventualele afecțiuni și antecedentele medicale.

Medicamente

Există medicamente disponibile pentru tratarea tensiunii mari, iar alegerea acestora depinde de cauza hipertensiunii și de eventualele alte afecțiuni pe care le are pacientul. 

Schimbări ale stilului de viață

Medicamentele sunt adesea combinate cu schimbări ale stilului de viață pentru a maximiza eficacitatea tratamentului.

Se recomandă consumul redus de sare, grăsimi saturate și alcool și un consum regulat de fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe.

Activitatea fizică regulată, adaptată la nivelul de condiție fizică al fiecărui pacient este, de asemenea, recomandată.

Fumatul crește riscul de complicații ale hipertensiunii arteriale, astfel că un pas benefic în procesul terapeutic este renunțarea la fumat. 

Păstrarea unei greutăți sănătoase sau scăderea în greutate, dacă este cazul, reprezintă, de asemenea, un lucru benefic pentru pacientul hipertensiv. 

Complicații HTA

Există potențiale complicații la care pacientul hipertensiv poate fi supus pe termen lung, în special în urma absenței unui diagnostic. 

 • Accidentul vascular cerebral (AVC)
 • Insuficiența cardiacă
 • Atacul de cord
 • Insuficiența renală
 • Alte complicații – probleme de vedere, artere îngroșate și îngustate, anevrisme, probleme de memorie și dificultăți de înțelegere

Monitorizarea hipertensiunii arteriale

O monitorizare adecvată și constantă este esențială pentru managementul acestei afecțiuni. 

Monitorizarea vă permite să detectați orice variație în valorile tensiunii arteriale, care poate indica nevoia de ajustare a tratamentului. Prin detectarea timpurie a valorilor crescute, puteți preveni sau minimiza complicațiile asociate cu HTA, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau insuficiența cardiacă.

Folosind tensiometre digitale sau manuale, pacienții își pot verifica tensiunea arterială în confortul casei lor, în diferite momente ale zilei și în diferite contexte.

De asemenea, montarea unui holter EKG pentru înregistrarea tensiunii pe o anumită perioadă de timp (24, 48 sau 72 H) poate fi necesară pentru a obține informații asupra modului în care tensiunea arterială se modifică în cursul zilei și nopții.

Consultațiile periodice cu medicul cardiolog sunt, de asemenea, foarte importante pentru a evalua eficacitatea tratamentului.

Hipertensiunea arterială în sarcină

Sarcina este o perioadă de transformări semnificative în corpul unei femei, iar unele dintre aceste schimbări pot afecta tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii nu este doar o preocupare pentru sănătatea mamei, dar și pentru cea a fătului.

Riscurile asociate pentru mamă:

 • Preeclampsia – complicație care se poate dezvolta după 20 de săptămâni de sarcină și este caracterizată de tensiune arterială crescută și semne că organele mamei, cum ar fi ficatul și rinichii, nu funcționează normal.
 • Hemoragii – riscul de sângerare, inclusiv abrupție placentară, poate crește.
 • Insuficiență renală – rinichii pot fi afectați, ducând la reducerea excreției de urină sau chiar la insuficiență renală.

Riscuri asociate pentru făt:

 • Restricție de creștere intrauterină: – bebelușul poate fi mai mic decât ar trebui pentru vârsta gestațională.
 • Naștere prematură: – poate să apară necesitatea de a naște copilul înainte de termen pentru a evita complicațiile.
 • Distres fetal – tensiunea arterială crescută poate afecta fluxul de sânge către placenta, reducând astfel aportul de oxigen către făt.
 • Posibilitatea unor malformații 

Monitorizarea și tratamentul femeilor care prezintă hipertensiune arterială în sarcina presupune: 

 • Monitorizarea regulată a tensiunii, a funcției rinichilor, a nivelului de proteine din urină și a bunăstrării fatului.
 • Medicamentație pentru a controla tensiunea arterială prescrisă de medic, care va alege medicamentele adecvate perioadei de sarcină pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a fătului
 • Odihnă 
 • În cazuri severe sau dacă există semne de distres fetal, nașterea poate fi indusă sau programată mai devreme.

Hipertensiunea arterială la copii

Hipertensiunea arterială la copii presupune valori crescute ale tensiunii arteriale pentru o perioadă prelungită. Valorile considerate normale variază în funcție de vârstă, sex și înălțime. 

Chiar dacă tensiunea mărită la copii este mai rară decât la adulți, consecințele ei pot fi la fel de severe, necesitând o abordare atentă și promptă.

Simptome severe ale hipertensiunii arteriale care sugerează o urgență

În situații în care tensiunea arterială crește brusc și semnificativ, se pot instala simptome care indică o urgență medicală. Aceste simptome reprezintă un semnal de alarmă că organismul se confruntă cu un stres extrem și că sunt necesare intervenții medicale imediate.

 • Dureri severe de cap
 • Vărsături
 • Dificultăți de respirație
 • Durere în piept
 • Confuzie sau alte tulburări neurologice

Prevenția tensiunii crescute

Prevenția hipertensiunii presupune o dieta echilibrată, evitarea excesului de sare și alcool, exercițiile fizice regulate și evitarea, pe cat posibil, a stresului.

Medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale

 • Beta-blocante
 • Blocanți ai receptorilor de angiotensină
 • Inhibitori ai enzimei de conversie
 • Antagoniști ai calciului
 • Diuretice

Stilul de viață al pacientului hipertensiv

Hipertensiunea arterială nu este doar o condiție medicală, ci reprezintă și un semnal de alarmă care necesită schimbări importante în stilul de viață al pacientului. Adoptarea unui stil de viață sănătos nu numai că ajută la gestionarea valorilor tensiunii, dar poate și preveni sau amâna nevoia de tratament medicamentos. 

Recomandări generale pentru pacienții hipertensivi: 

 • Dietă sănătoasă
 • Exerciții fizice regulate
 • Evitarea fumatului și a alcoolului
 • Gestionarea stresului
 • Controlul greutății

Diagnosticul și tratarea hipertensiunii arteriale (HTA) la Centrul Medical Emerald

În cadrul echipei de cardiologie a Centrului Medical Emerald există medici specializați în tratarea hipertensunii arteriale rezistentă la tratament printr-o abordare individuală a situațiilor particulare fiecărui pacient.  

Electrocardiograma este o investigație recomandată pentru a monitoriza activitatea cardiacă, modificările structurale și funcționale ale inimii. EKG-ul este o explorare de bază care nu necesită pregătire prealabilă și care orientează către anumite afecțiuni ce impun tratament imediat, precum hipertensiunea arterială.

Ecocardiografia este o investigație indispensabilă în evaluarea cardiovasculară și în aprecierea severității afectării cardiace, indicată pentru pacienții cu factori de risc pentru boala cardiovasculară, cum ar fi hipertensiunea arterială. 

Holter-ul EKG este o investigație care evidențiază ritmul cardiac pe o anumită perioada de timp, de obicei 24-48 de ore și ajută la decelarea diferitelor tulburări de ritm, fiind foarte util în diagnosticarea pacienților hipertensivi.

Centrul Medical Emerald dispune de o echipă formată din peste 10 cardiologi (profesori, medici primari și specialiști cu experiență internațională și diferite competențe și specializări). Putem efectua o varietate extinsă de investigații pentru diagnosticul precis al afecțiunilor inimii.

În cadrul secției de cardiologie, pacienții pot beneficia de toată gama standard de teste (test de efort, test de efort cardiopulmonar – TECP, EKG, ecografii doppler de carotide, membre – artere și vene, monitorizare Holter de lungă durată EKG/tensiune), dar și monitorizarea markerilor cardiovasculari (NȚ-proBNP, Troponină și D-dimeri) prin analize de sânge efectuate în regim de urgență.

Centrul Medical Emerald oferă abordări moderne și tratamente personalizate pentru fiecare pacient. Personalul calificat și tehnologia avansată ne ajută să asigurăm cele mai bune rezultate pentru pacienții nostri.