BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Nevralgia Arnold – ce este și cum poate fi tratată?

Nevralgia occipitală cervicogenică, cunoscută și sub numele de Nevralgia Arnold, este o iritație sau o inflamație a nervului occipital.

Durerea este localizată la ceafă și este una ascuțită, manifestându-se ca o arsură sau ca un șoc electric, mutându-se dinspre ceafă spre vârful capului, pe ambele părți, însă cu intensitate mai mare pe o parte. De obicei, durerea începe dinspre coloana cervicală și este cauzată de artroză sau de leziuni  apărute în urmă unor acțiuni mecanice.

Nevralgia occipitală nu este la fel de comună ca migrena sau cefaleea de tensiune, însă este adesea confundată cu acestea.

Nevralgia occipitală poate fi un simptom însoțitor al unor afectiuni mai grave ca: tumori ale coloanei cervicale, gută, diabet, osteoartrită sau spasm cronic al musculaturii cervicale, de aceea, un diagnostic corect poate fi pus doar de medicul neurolog.

Simptomele nevralgiei Arnold

Nevralgia Arnold reprezintă o sursă de disconfort semnificativă și, chiar dacă se caracterizează printr-o paletă destul de largă de manifestări, simptomele pot fi uneori greu de diferențiat, datorită varietății și subtilității lor. Totuși, simptomele generale ale nevralgiei occipitale includ:

 • Durere ascutita, înțepătoare sau pulsatorie la nivelul gâtului și capului.
 • Sensibilitate crescută a scalpului.
 • Durere care radiază adesea către părțile laterale sau frontale ale capului.
 • Slăbiciune și amorțeală a scalpului sau faței.

Cauzele nevralgiei occipitale

Deși cauzele exacte pot varia și sunt uneori necunoscute, câteva cauze comune ale nevralgiei Arnold includ:

 • Leziuni la nivelul gâtului sau capului
 • Tensiune sau inflamație la nivelul mușchilor gâtului
 • Compresiunea sau iritarea nervilor occipitali
 • Afecțiuni degenerative ale coloanei cervicale
 • Excesul de stres și poziționarea necorespunzătoare a capului și gâtului

Diagnosticul nevralgiei Arnold

Diagnosticarea corectă a nevralgiei Arnold poate fi un proces minuțios și adesea implică eliminarea altor posibile cauze ale durerii de cap prin:

 

Stabilirea unui diagnostic precis pentru nevralgia Arnold implică o analiză atentă a simptomelor pacientului, având în vedere că această afecțiune poate adesea să fie confundată cu alte tipuri de dureri de cap sau probleme neurologice. 

Principalele criterii pe care medicii le iau în considerare în cadrul diagnosticării includ un set specific de simptome și caracteristici ale durerii pe care pacienții le experimentează. 

Durerea în zona occipitală, fie că este unilaterală sau bilaterală, adesea se prezintă ca fiind primul indiciu notabil. Aceasta este frecvent descrisă ca o durere ascuțită sau o senzație asemănătoare cu o lovitură puternică, care poate fi atât de intensă încât să perturbe activitățile de zi cu zi ale bolnavului. 

Durerea paroxistică, care revine în atacuri de intensitate variabilă și cu durate fluctuante – de la câteva secunde până la câteva minute – este de asemenea un semn indicator important. 

Ceea ce distinge de cele mai multe ori nevralgia Arnold de alte tipuri de dureri de cap este natura severă a durerii și modul în care aceasta poate să apară brusc și să se retragă cu aceeași rapiditate. 

Astfel, diagnosticul acestui tip de nevralgie nu doar că se bazează pe recunoașterea acestor simptome specifice, ci necesită și o analiză atentă a istoricului medical al pacientului, precum și o examinare detaliată pentru a exclude alte cauze posibile ale durerii.

Tratamentul nevralgiei Arnold

Planul de tratament stabilit de medicul neurolog poate porni de la câteva remedii “pentru acasă”, în cazul nevralgiilor occipitale ușoare: tehnici de relaxare, yoga sau comprese calde/reci la nivelul gâtului. Dacă durerea nu răspunde la aceste tentative de remedii “pentru acasă”, există și varianta terapiilor complementare: kinetoterapie, acupunctură, masaj sau stimulare electrică trans-cutanată.

Ca și opțiuni terapeutice poate fi considerate:

 • Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive, anticonvulsivante sau relaxante musculare
 • Exerciții și tehnici de întindere pentru a reduce tensiunea musculară
 • Tehnici precum yoga sau meditația pentru gestionarea stresului
 • În cazuri rare și severe, intervenții chirurgicale precum decomprimarea nervului occipital
 • Durere sau disconfort toracic
 • Durere în alte părți ale corpului (umeri, brațe, gât, mandibulă sau spate)
 • Dificultăți de respirație
 • Transpirații reci și excesive
 • Greață sau vărsături
 • Amorțeală sau slăbiciune
 • Stare de leșin sau vertij
 • Anxietate sau sentiment de neliniște

Terapia HEAD’s UP prin Cefaly Dual și Nevralgia Arnold

Cefaly dual, dispozitivul inovativ care a ajuns deja la zeci de pacienți care suferă de migrene din România și utilizat deja de peste 200.000 de persoane în lume, poate fi folosit și pentru Nevralgia Arnold. Folosind un kit special (format dintr-un gel pentru conductivitate crescută și un electrod special), dispozitivul folosit pentru tratarea migrenelor poate acționa și asupra nervului occipital (nervul Arnold).

Cum funcționează?

Dispozitivul  a fost lansat în Europa în septembrie 2018, pentru prevenția și tratarea în acut a migrenei. Este de asemenea eficient în tratarea cefaleei de tensiune și a nevralgiei Arnold.

Acesta folosește stimularea electrică transcutană a celei mai importante ramuri a nervului Arnold. Este ușor de utilizat, prin poziționarea dispozitivului pe frunte cu ajutorul unei benzi elastice cu gel, iar în timpul folosirii pacientul își poate desfășura activitățile obișnuite.

Dispozitivul are două setări: tratament în acut (o oră)  și tratament preventiv (zilnic, 20 de minute).

Cefaly Dual este aprobat FDA (SUA) și în Comunitatea Europeană.

Beneficii

Dacă pentru migrene, pacienții pot reduce cu până la 85% apariția migrenelor, în cazul Nevralgiei Arnold, rezultatele clinice spun că peste 50% dintre pacienții care au folosit Cefaly Dual cu kit Arnold, au experimentat îmbunătățirea semnificativă a stilului de viață, cu reducerea atacurilor dureroase.

Cum se utilizează terapia HEAD’s UP pentru nevralgia Arnold?

Detalii despre folosirea kitului în videoul de mai jos:

Mai multe informații despre terapia HEAD’s UP și beneficiile acesteia împotriva migrenelor, aici.

Mai multe informații despre tarifele pentru terapia HEAD’s UP pentru Nevralgia Arnold, aici.