BUCUREȘTI
Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București
IAȘI
Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus
TIMIȘOARA
*in curand
Afecțiunile cardiace reprezintă principala sursă de mortalitate pentru ambele sexe. Anual, afecțiunile cardiovasculare sunt responsabile pentru 3,9 milioane de decese pe continentul european, dintre care 1,8 milioane doar în cadrul Uniunii Europene.
În cadrul Centrului Medical Emerald dispunem de o echipă formată din peste 10 cardiologi (profesori, medici primari și specialiști cu experiență internațională și diferite competențe și specializări). Putem efectua o varietate extinsă de investigații pentru diagnosticul precis al afecțiunilor inimii.
În 2023 a fost lansat primul centru din România dedicat cardio-oncologiei. Mai multe informații aici.
Cardiologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticul, tratamentul și prevenția bolilor care afectează inima și sistemul vascular.
În cadrul secției de cardiologie se abordează mai multe afecțiuni, de la cele care implică arterele coronare (responsabile de furnizarea sângelui către inimă) până la complicații precum insuficiența cardiacă, în care inima nu reușește să pompeze sânge eficient.
Cardiologia se ocupă și de aritmii (care implică ritmuri cardiace anormale), de boli valvulare (care afectează funcționarea corectă a valvelor inimii) și de afecțiuni cardiace congenitale (care reprezintă malformații ale inimii prezente din naștere).
Totodată, cardiologia explorează și bolile vasculare care afectează vasele de sânge, hipertensiunea arterială (o afecțiune în care presiunea în artere este anormal de crescută) și, de asemenea, cardiomiopatiile (condiții în care mușchiul cardiac suferă modificări, cum ar fi îngroșarea sau slăbirea).
Bolile cardiace sau cardiovasculare reprezintă o categorie de afecțiuni care afectează inima și sistemul vascular și includ orice tulburare sau boală care afectează inima sau vasele de sânge.
Bolile cardiace pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv ateroscleroza (îngroșarea și îngustarea arterelor datorită depunerii de plăci de grăsime), hipertensiunea arterială (presiune crescută a sângelui în artere), tulburări ale ritmului cardiac (aritmii) și afecțiuni ale valvelor cardiace.
Dacă observați vreunul dintre aceste semne, este recomandat să consultați un cardiolog.
Factorii de risc pentru bolile cardiace sunt numeroși și pot fi împărțiți în factori modificabili (asupra cărora putem avea un impact prin schimbări ale stilului de viață sau tratament) și factori non-modificabili (asupra cărora nu avem control).
Factori de risc modificabili:
Factori de risc non-modificabili:
Simptomatologia bolilor cardiovasculare poate varia în funcție de tipul și severitatea afecțiunii și de factorii individuali ai pacientului. De asemenea, unele boli cardiovasculare pot fi asimptomatice până în momentul în care evoluează și devin severe.
Simptomele comune multor afecțiuni cardiace sunt:
Tratamentul bolilor cardiace depinde de tipul și severitatea bolii, dar poate include o combinație de medicamente, modificări ale stilului de viață și, în unele cazuri, proceduri chirurgicale sau intervenționale.
Abordarea terapeutică medicamentoasă cuprinde statinele, folosite pentru controlul colesterolului, beta-blocantele, antihipertensivele, anticoagulantele și medicamentele antiplachetare. De asemenea, diureticele, nitrații, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), blocantele receptorilor de angiotensină (ARB) și medicamentele specifice pentru aritmii sunt frecvent utilizate în managementul bolilor cardiace.
Procedurile intervenționale pentru managementul diverselor afecțiuni includ angioplastia cu implantare de stent (ajută la deschiderea arterelor îngustate sau blocate), bypass-ul coronarian (intervenție chirurgicală prin care sângele este redirecționat în jurul unei artere obstrucționate), ablatia cardiacă (utilizată în tratamentul anumitor aritmii), sau dispozitive precum stimulatoarele cardiace sau defibrilatoarele care pot fi implantate pentru a regla ritmul inimii. Pentru valvele cardiace defectuoase, chirurgia valvulară poate fi necesară, fie pentru reparație, fie pentru înlocuire.
În situații critice, unde alte tratamente nu mai sunt eficiente, transplantul de inimă poate deveni o opțiune salvatoare.
În cadrul echipei de cardiologie a Centrului Medical Emerald există medici specializați în domenii precum hipertensiune arterială rezistentă la tratament, insuficiență cardiacă, patologie valvulară, patologie congenitală, cardiomiopatii genetice, cardiologie sportivă, aritmologie, cardiologie intervențională și patologie vasculară.
Afecțiuni cardiace la adulți
Infecții
Efectuăm toată gama standard de teste (test de efort, test de efort cardiopulmonar -TECP, EKG, ecografii doppler de carotide, membre – artere și vene, monitorizare Holter de lungă durată EKG/tensiune), dar și monitorizarea markerilor cardiovasculari (NȚ-proBNP, Troponină și D-dimeri) prin analize de sânge efectuate în regim de urgență.
ELECTROCARDIOGRAMA este o investigație recomandată pentru a monitoriza activitatea cardiacă, modificările structurale și funcționale ale inimii.
Electrocardiograma (EKG) presupune înregistrarea unui grafic care ilustrează activitatea electrică a inimii.
Oferă informații despre: ritmul inimii și probleme ale ritmului cardiac, originea impulsului și propagarea acestuia prin masa miocardică sau modificări ale activității electrice.
Poate, de asemenea, da indicații despre localizarea unui infarct miocardic acut, efectele unor medicamente sau funcționalitatea unui dispozitiv implantabil.
Cu ajutorul unor electrozi care se atașează pielii pacientului se culeg semnale electrice generate de cord care se înregistrează grafic pe o hârtie milimetrică.
EKG-ul este o explorare de bază care nu necesită pregătire prealabilă și care orientează către anumite afecțiuni ce impun tratament imediat.
ECOCARDIOGRAFIA este o investigație indispensabilă în evaluarea cardiovasculară și în aprecierea severității afectării cardiace.
Oferă informații despre structura și funcțiile inimii, dimensiunile cavităților, grosimea pereților, contracția lor, aspectul și funcționarea valvelor sau eventuala prezență a altor structuri.
Ecocardiografia se efectuează la evaluarea inițială a unui pacient cu simptome noi sau înrăutățite precum scăderea capacității de efort, apariția simptomelor la eforturi mai mici, lipsa de aer, apariția durerii în piept, palpitații, pierdere de cunoștință sau edeme la nivelul membrelor inferioare.
Este, de altfel, indicată pentru pacienții cu factori de risc pentru boala cardiovasculară, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boală renală, fumători, pacienți cu dislipidemie sau cu boli cardiovasculare în familie.
Holter-ul EKG este o investigație care evidențiază ritmul cardiac pe o anumită perioada de timp, de obicei 24-48 de ore și ajută la decelarea diferitelor tulburări de ritm. Putem detecta că inima nu bate bine, că inima bate prea repede (tahiaritmie – cum ar fi fibrilația atrială sau tahicardiile ventriculare) sau prea încet (bradiaritmie), informații care ne ajută în stabilirea tratamentului adecvat, fie el medicamentos, interventional sau chirurgical.
Montarea holterului se realizează simplu, fără durere și presupune plasarea unor electrozi pe piele. Aceștia sunt conectați la un aparat de dimensiunile unui telefon mobil care de obicei se agață după gât. Pacientul pleacă acasă cu aparatul montat iar acesta va monitoriza electrocardiograma pe perioada pe care este montat. În momentul în care pacientul revine în clinica noastră se vor îndepărta electrozii, iar aparatul se va atașa unui calculator, unde va putea fi vizionat traseul EKG înregistrat pe toată perioada.
Holter-ul EKG este o investigație care evidențiază ritmul cardiac pe o anumită perioada de timp, de obicei 24-48 de ore și ajută la decelarea diferitelor tulburări de ritm. Putem detecta că inima nu bate bine, că inima bate prea repede (tahiaritmie – cum ar fi fibrilația atrială sau tahicardiile ventriculare) sau prea încet (bradiaritmie), informații care ne ajută în stabilirea tratamentului adecvat, fie el medicamentos, interventional sau chirurgical.
Montarea holterului se realizează simplu, fără durere și presupune plasarea unor electrozi pe piele. Aceștia sunt conectați la un aparat de dimensiunile unui telefon mobil care de obicei se agață după gât. Pacientul pleacă acasă cu aparatul montat iar acesta va monitoriza electrocardiograma pe perioada pe care este montat. În momentul în care pacientul revine în clinica noastră se vor îndepărta electrozii, iar aparatul se va atașa unui calculator, unde va putea fi vizionat traseul EKG înregistrat pe toată perioada.
Ecografia Doppler este o metodă specială de ecografie care decelează morfologia și fluxul sanguin la nivelul vaselor, utilizând o sondă specială. Investigația este nedureroasă și nu necesită pregătire specială.
Segmentele examinate sunt: arterele carotide și vertebrale în teritoriul extracranian, arterele sau venele membrelor superioare, arterele sau venele membrelor inferioare.
Metoda se utilizează atât pentru screeningul de boală vasculară la pacienții asimptomatici, dar care au factori de risc cardiovascular (hipertensiune arterială, dislipidemie, fumători, diabet zaharat tip II sau antecedente familiale de boli cardiovasculare) dar și la pacienții simptomatici (cu simptome sugestive pentru o boală cardiovasculară).
Ecografia Doppler carotidiană se recomandă la pacienții care prezintă amețeli, vertij, tulburări de echilibru sau pierderi ale stării de cunoștință, dar și la cei care au avut deja un accident vascular cerebral în antecedente.
Aceasta poate detecta ateromatoza carotidiană în diferitele sale stadii de evoluție, de la îngroșarea peretelui vascular până la placă de aterom fără stenoze semnificative sau chiar stenozele carotidiene semnificative.
Ecografia Doppler de artere membre inferioare se recomandă la pacienții care prezintă dureri la nivelul membrelor inferioare la efort sau chiar și în repaus, senzație de picioare reci sau la cei care au leziuni ulcerative la nivelul membrelor inferioare.
Aceasta poate detecta îngustări, stenoze la nivelul vaselor, arterelor membrelor inferioare sau chiar obstrucții totale la acest nivel.
Ecografia Doppler venos membre inferioare se recomandă la pacienții care prezintă edeme la nivelul membrelor inferioare, mărire de volum a unuia dintre membrelor inferioare, durere, ulceratii, senzație de picioare grele.
Aceasta poate detecta insuficiența venoasă sau prezența de cheaguri de sânge la nivelul venelor, așa-numita tromboză venoasă, o afecțiune care poate fi fatală atunci când nu este diagnosticată la timp.
Investigații cardiologice pentru adulți
În plus, datorită colaborării cu un centru de excelență din Statele Unite, pacienții noștri pot beneficia de testări genetice, prin pachete care includ recomandare, consiliere genetică, screening familial și pedigree, recoltare, logistică de transport și interpretarea rezultatelor.
Un infarct miocardic (atac de cord) se produce atunci când fluxul de sânge către o parte a inimii este blocat, de obicei din cauza unui cheag de sânge. Dacă blocarea nu este eliminată rapid, porțiunea de mușchi a inimii începe să moară din lipsa oxigenului.
Simptomele pot include:
Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care inima nu mai pompează sângele așa cum ar trebui. Acest lucru poate fi cauzat de numeroase probleme, inclusiv de infarctul miocardic.
Durata de viață cu insuficiență cardiacă variază în funcție de gravitatea afecțiunii, tratament și alte factori individuali. Cu tratament adecvat și modificări ale stilului de viață, mulți pacienți cu insuficiență cardiacă pot avea o calitate bună a vieții pentru mai mulți ani.
După un infarct, partea de mușchi cardiac afectată nu se regenerează în mod natural. Cu toate acestea, zonele înconjurătoare pot compensa pierderea funcției. Reabilitarea cardiacă și tratamentul pot ajuta la îmbunătățirea funcției inimii după un infarct.
Multe afecțiuni cardiace pot fi prevenite sau gestionate printr-un stil de viață sănătos: o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și controlul tensiunii arteriale și a diabetului.
Malformațiile cardiace congenitale sunt tulburări prezente la naștere. Cauzele pot fi genetice, modificări ale cromozomilor, expunerea la anumite medicamente sau infecții în timpul sarcinii, sau pot fi idiopatice (fără o cauză cunoscută).
Ateroscleroza este o boală cronică în care plăcile de grăsime se acumulează în artere. Nu există un tratament care să vindece complet ateroscleroza, dar progresul său poate fi încetinit sau chiar inversat prin tratamente medicale și modificări ale stilului de viață.
Cardiopatia ischemică reprezintă daunele sau bolile inimii cauzate de lipsa de oxigen din cauza unui flux sanguin redus. Deși nu poate fi vindecată, progresul bolii poate fi încetinit și simptomele pot fi gestionate prin tratament și modificări ale stilului de viață. În anumite cazuri, intervenții chirurgicale precum bypassul coronarian pot fi necesare pentru a îmbunătăți fluxul sanguin către inimă.
Cardiologie | RON |
---|---|
Ajustarea parametrilor IRM la pacientii cu stimulator cardiac | 1.730 |
Consultație aritmologie (EKG și interpretare incluse) | 610 |
Consultație cardiologie (EKG și interpretare incluse) medic specialist | 500 |
Consultație cardiologie (EKG și interpretare incluse) medic primar | 500 |
Consultație cardiologie (EKG și interpretare incluse) profesor doctor | 730 |
Consultație cardiologie pediatrie (EKG și interpretare incluse) | 480 |
Consultație cardiologie preoperator (EKG și interpretare incluse) | 480 |
Control aritmologie (EKG și interpretare incluse) | 380 |
Control cardiologie (EKG și interpretare incluse)medic specialist | 350 |
Control cardiologie (EKG și interpretare incluse)medic primar | 350 |
Control cardiologie (EKG și interpretare incluse) profesor doctor | 350 |
Control cardiologie pediatrică (EKG și interpretare incluse) | 300 |
Control defibrilator cardiac | 540 |
Control stimulator cardiac | 430 |
Eco Doppler de carotide | 440 |
Ecografie cardiacă | 470 |
Ecografie cardiacă avansată | 620 |
Ecografie cardiacă preoperator | 480 |
Ecografie cardiacă pediatrică avansată | 590 |
Ecografie cardiacă pediatrică | 490 |
Ecografie Doppler artere sau vene bilateral (două membre) | 540 |
Ecografie Doppler artere sau vene unilateral (un membru) | 350 |
Ecografie Doppler artere + vene bilateral (două membre) | 780 |
Ecografie Doppler artere + vene unilateral (un membru) | 540 |
EKG cu interpretare | 170 |
Interpretare suplimentară Monitorizare EKG de lunga durată (preț/interpretare) | 30 |
Masurarea rigidității arteriale | 190 |
Monitorizare EKG de lungă durată (ISTEL) | 430 |
Monitorizare lunară la domiciliu a parametrilor cardiovasculari | 860 |
Monitorizare si interpretare Holter EKG 24h | 450 |
Monitorizare si interpretare Holter EKG 48h | 570 |
Monitorizare si interpretare Holter EKG 7 zile | 1.030 |
Monitorizare si interpretare Holter EKG 72h | 780 |
Monitorizare si interpretare Holter tensiune | 410 |
Pachet cardio (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) | 940 |
Pachet cardio avansat (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă + Holter 24h) | 1.290 |
Pachet cardio pediatrie (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) | 870 |
Pachet cardio pediatrie avansat (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă + Holter 24h) | 1.240 |
Pachet cardio preoperator (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) | 940 |
Pachet ISTEL 1 lună | 860 |
Pachet ISTEL 3 luni | 1.730 |
Reevaluare ecografie Doppler artere sau membre (un membru) | 350 |
Taxa 12 derivații suplimentara la holter EKG | 60 |
Test cardiopulmonar de efort | 1.340 |
Test EKG de efort | 470 |
Cardiologie | Prețuri Iași RON |
---|---|
Consultație cardiologie (EKG și interpretare incluse) | 350 |
Consultație cardiologie pediatrie (EKG și interpretare incluse) | 450 |
Consultație cardiologie preoperator (EKG și interpretare incluse) | 350 |
Control aritmologie (EKG și interpretare incluse) | 300 |
Control cardiologie specialist (EKG și interpretare incluse) | 230 |
Control cardiologie profesor / primar (EKG și interpretare incluse) | 300 |
Control cardiologie pediatrică (EKG și interpretare incluse) | 230 |
Control defibrilator cardiac | 350 |
Control defibrilator cardiac profesor | 400 |
Control stimulator cardiac | 300 |
Eco Doppler de carotide | 350 |
Ecografie cardiacă | 400 |
Ecografie cardiacă avansată | 450 |
Ecografie cardiacă preoperator | 400 |
Ecografie cardiacă pediatrică avansată | 450 |
Ecografie cardiacă pediatrică | 400 |
Ecografie Doppler artere renale | 350 |
Ecografie Doppler artere sau vene bilateral (două membre) | 450 |
Ecografie Doppler artere sau vene unilateral (un membru) | 280 |
Ecografie Doppler artere + vene bilateral (două membre) | 800 |
Ecografie Doppler artere + vene unilateral (un membru) | 500 |
EKG cu interpretare | 100 |
Evaluare inițială pacient oncologic | 650 |
Follow-up cardiologie prin telemedicină | 150 |
Interpretare suplimentară Monitorizare EKG de lunga durată (preț/interpretare) | 30 |
Masurarea rigidității arteriale | 180 |
Monitorizare cardiologică la domiciliu prin telemedicină | 600 |
Monitorizare EKG de lungă durată (ISTEL) | 400 |
Monitorizare lunară la domiciliu a parametrilor cardiovasculari | 800 |
Monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale (ABPM) | 320 |
Monitorizare si interpretare Holter EKG 24h | 350 |
Monitorizare si interpretare Holter EKG 48h | 450 |
Monitorizare si interpretare Holter EKG 7 zile | 800 |
Monitorizare si interpretare Holter EKG 72h | 650 |
Monitorizare si interpretare Holter tensiune | 320 |
Pachet cardio (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) | 650 |
Pachet cardio primar (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) | 750 |
Pachet cardio avansat (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă + Holter 24h) | 900 |
Pachet cardio pediatrie (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) | 650 |
Pachet cardio pediatrie avansat (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă + Holter 24h) | 900 |
Pachet cardio preoperator (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) | 650 |
Pachet ISTEL 1 lună | 800 |
Pachet ISTEL 3 luni | 1.600 |
Reevaluare ecografie Doppler artere sau membre (un membru) | 250 |
Taxa 12 derivații suplimentara la holter EKG | 50 |
Test EKG de efort | 350 |
Test EKG de efort medic primar | 450 |
CARDIO – RM | Prețuri RON București |
---|---|
Cardio – RM nativ | 2.970 |
Cardio – RM cu contrast | 3.460 |
Cardio – RM de stres | 4.400 |
Cuantificarea IRM a încărcării cu fier a miocardului și a ficatului (hemocromatoză și talasemie majoră) | 1.100 |
CARDIO – RM | Prețuri RON Iași |
---|---|
Cardio – RM nativ | 2.500 |
Cardio – RM cu contrast | 2.900 |
Cardio – RM de stres | 3.800 |
Cuantificarea IRM a încărcării cu fier a miocardului și a ficatului (hemocromatoză și talasemie majoră) | 750 |
În echipa de cardiologie a Centrului Medical Emerald activează medici cu supra-specializare în hipertensiune arterială rezistentă la tratament, insuficiență cardiacă, patologie valvulară, patologie congenitală, cardiomiopatii genetice, cardiologie sportivă, aritmologie, cardiologie intervențională și patologie vasculară.
© 2024 Emerald. Toate drepturile rezervate | Realizat de WireMedia - Agenție Marketing Digital